Restoranlarda Gıda İsrafı

Fazla gelen ve tabakta kalan yemeğinizi paketleme yaptırarak eve götürebilirsiniz. Hatta çantanızda bu tür durumlarda kullanabileceğiniz yemek kapları da taşıyabilirsiniz. Böylece hem israfı hem de plastik kullanımını engellemiş olursunuz. Küçük porsiyon sipariş verebilir veya arkadaşlarınızla birlikte ortak bir yemek seçerek birlikte o yemeği yiyebilirsiniz.


Gıda israfı ile ilgili okuduğunuz yazıları, haberleri ve israfı önleyebilmek adına aldığınız tüm önlemleri sosyal medya hesaplarınızdan paylaşın. Böylece çevrenizdeki insanların israfın etkilerinden haberdar olmalarını ve harekete geçmelerini sağlayabilirsiniz.

Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler:

Genel olarak gıda bozulmalarının hızı ve doğası esasen aşağıdaki üç faktörden etkilenir. Birincisi, fizikokimyasal özelliklerine bağlı iç faktörler olarak adlandırılır. Bunlar ilgili bileşenler, su aktivitesi, pH değeri, redoks potansiyeli ve dokudur. Bir diğer önemli husus imalat faktörleridir. Gıdaların nasıl işlendiği ve korunduğunu gösterir. Üçüncü önemli nokta dış faktörler olarak özetlenebilir. Bu kategori, gıdanın depolandığı sıcaklığı ve depolama odasının bağıl nemi ve gaz atmosferini içerir.

Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler

Sıcaklık ve bağıl nem, meyve ve sebzenin saklanmasında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle ömürlerini uzatmak ve çürümesini engellemek için bu parametrelere göre buzdolabında saklanmalıdır

Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler

Oda sıcaklığında kapalı ve hava geçirmez bir ekmek kutusunda veya poşetin içerisinde saklanmalıdır.

Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler

Süt ürünlerinin bozulmadan ve besin değerini koruyarak muhafaza etmek için soğuk zincirini bozmadan buzdolabında saklamak gerekmektedir..

Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler

Satın alındıktan sonra soğuk zincirini kesintiye uğratmadan buzdolabında saklanmalıdır..

Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler

Yumurtaların buzdolabı gibi bir yerde saklanmasına gerek yoktur. Serin ve karanlık bir yer yeterlidir. Ancak buzdolabında soğuk olarak satın aldıysanız soğuk hava zincirini bozmadan buzdolabında saklanmalıdır.

Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler

Yağı karanlık ve serin bir yerde tutmanız gerekir. Bazıları saklama koşullarına göre buzdolabında saklanabilir.

Sizin için basit bir reçel tarifimiz var.

Satın alınmış reçellerinizi oda sıcaklığında ve serin bir yerde saklayın. Ancak kullanmaya başladıktan sonra buzdolabında saklamanız gerekir.

Elinizde kalan ve bozulmaya başlayan meyvelerden reçel yapın. Zahmetli ve zor bir iş gibi gözükse de sizin için hazırladığımız tarifimizle kolaylıkla lezzetli bir reçel yapabilirsiniz. Hem israfı engelleyin hem de kahvaltı vakitleriniz tatlansın.

  • Meyveler yıkayın ve ikiye bölün.
  • Elinizdeki meyvenin ölçüsü kadar (daha tatlı isterseniz iki katına kadar) şeker ilave edin ve 2-3 saat bekleyin.
  • Şekerli meyve karışımını kıvamı gelene kadar 45-50 dakika orta ateşte kaynatın. Eğer ağdalı ve koyu seviyorsanız kaynatma süresini uzatabilirsiniz.
  • Ocağın altını kapatmadan önce limon suyu ilave edin. (1kg meyve=1/2 limon)
  • Hazırladığımız reçel karışımını kavanozlara doldurun ve ağzını hava almayacak şekilde kapattıktan sonra ters çevirin soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra serin ve karanlık bir yerde saklayın.)
  • Hangi gıda nasıl dondurulmalıdır?

    Artan gıdaları dondurarak değerlendirmek israfı önlemenin etkili yollarından biridir. Buzluğa koyduğunuz her gıdaya, buzluğa hangi tarihte konulduğunu mutlaka yazın.

  • Yumurta: Yumurta nasıl dondurulur? dediğinizi duyar gibiyiz. Hemen cevap verelim. Yumurtayı çiğ olarak koyabilirsiniz. Ancak yumurtalar çözüldükten sonra sadece pişen yemeklerde kullanın. Yumurtayı dondurucuda 8-12 ay süreyle saklayabilirsiniz.

  • Et ve Balık: Dondurulması en kolay gıdalardan olan et ve balıklarda en önemli detay etlerin ve balıkların buzluğa konulmadan önce 6-8 saat buzdolabında bekletmektir. Böylece ani ısı değişimleri et ve balığa zarar gelmez. Et ve balıkları dondurucuda 2-4 ay süreyle saklayabilirsiniz.

  • Sebze ve Meyveler: Basit ve pratik bir şekilde dondurulabilen sebze ve meyvelerin bazılarında tat ve form bozukluğu meydana gelebilir. Kimi sebzeleri dondurucuya koymadan önce haşlamak, dilimlemek, kireçlemek de gerekebilir.
  • Süt Ürünleri: Raf ömrü 12 ay olan tereyağını dondurabilirsiniz. Krema, süt , yoğurt, kefir, lor peyniri dondurulmaya uygun olmayan ürünlerdir.

  • Sert Peynirler: Dondurucuya konabilir ancak yoğunluğu ve kıvamı etkilenir, erittiğinizde pişirerek kullanmanız gerekir.

  • Garnitürler: Pişmiş patates, pilav, noodle, makarna gibi yemekler dondurulmamalıdır.

  • Pişmiş yemekler: Her türlü sos, çorba, sulu yemek, tatlı, kek, kurabiye pişmiş olarak dondurucuda saklanabilir. Raf ömrü 6-12 ay arasındadır.
  • Detaylı Bilgi İçin Bizlere Ulaşın

    Gıda kayıp ve atıklarının artması yoksul insanların beslenme ve sağlıklı yaşama hakkını ellerinden almaktadır.

    Bize Ulaşın

    Tüketilmeyen yemek ve malzemelerinizi yardım kuruluşlarına ve gıda bankalarına ulaştırın.

    Market alışverişlerinde tavsiye edilen tüketim tarihi yakın olan ürünleri tercih ederek gıdaların çöpe gitmesini engelleyebilirsiniz.

    Porsiyon hesabı için tıklayın!

    Porsiyon Hesapla

    Sadece Evlerde Değil Her Yerde Gıda İsrafının Önüne Geçin!

    +